Actief in de natuur in Friesland

Friesland staat bekend om zijn vele water en watersporten. En vroeger in de winter door de Elfstedentocht. Door de ligging aan het IJsselmeer en de Waddenzee, maar ook door de vele meren valt hier genoeg te watersporten. Leuk om het beroemde Skûtsjesilen, de typische Friese zeilwedstrijden met skûtsjes te bekijken of om zelf te gaan zeilen. Of ga een keer wadlopen wie weet zie je ook wel een zeehond. Ik ontdekte echter dat Friesland nog veel meer te bieden heeft voor de actieve natuurgenieters. Zo vind je er ook bossen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. En er zijn kleine watertjes die ideaal zijn om te kanoën. Wildspotters en vogelaars kunnen hier hun hart ook ophalen, van ijsvogels tot baardmannetjes en van reeën tot vossen. Een van de meest bijzondere inwoner is de otter, die voelt zich inmiddels ook thuis in het waterrijke Friesland. Ik help je op weg om de natuur in Friesland te ontdekken en geef tips voor een weekendje weg in Friesland.

ZEKER DOEN: Kanoën bij Bûtenfjild en struinen op het eiland Sippen Finnen. Met de kano vaar je naar het eiland Sippen Finnen en hier maak je een mooie wandeling. Je hoeft je niet aan de paden te houden. Maar misschien beter om met de boswachter erbij te gaan struinen, want voor je het weet verdwaal je in dit stukje wilde Friesland.

Nationale parken in Friesland

 • Drents-Friese Wold: groot nationaal park op de grens met Friesland met maar liefst 6100 hectare. Het is sinds 2000 een nationaal park en bestaat uit bos, heide en stuifzanden. Ook hier voelen de adder, gladde slang en ringslang zich thuis. Verder komen hier reeën, martersoorten en veel vogelsoorten voor, onder andere veel spechten.
 • Nationale Park Lauwersmeer: dit nationale park ligt op de grens met Groningen en is 5800 hectare groot. Het meer is ontstaan in 1969 door afsluiting van de Lauwerszee en het gebied is sinds 2003 een nationaal park. Het Lauwersmeer is vooral een belangrijk vogelgebied met onder andere lepelaars, grutto’s en aalscholvers. Je vindt hier meerdere vogelkijkhutten om ze te observeren. Grote grazers als Konikpaarden en Schotse Hooglanders houden het gebied open.
 • Nationale Park De Alde Feanen: nationaal park nabij Eernewoude, met een oppervlakte van 4000 hectare. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied op het vasteland in Friesland. Sinds 2006 aangewezen als nationaal park. Het is een groot veengebied, met veenmos en rietlanden. Er komen veel vogels voor, zoals steltlopers. En hogere planten zoals zegge en orchideeën.
 • Nationale Park Schiermonikoog: een deel van het waddeneiland Schiermonikoog is nationaal park sinds 1989. Het nationale park is 5400 hectare groot en bestaat voornamelijk uit stranden, duinen, kwelders, dennenbossen en zoetwatermeren. Het is een belangrijk gebied voor vogels. En voor de zeehond.

Andere natuurgebieden in Friesland

 • Waddengebied: De Waddenzee is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Het is een uniek gebied en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Friese Wouden: de Friese Wouden of Noardlike Fryske Wâlden op zijn Fries, is een streek in het oosten en ligt op zandgrond. Je vindt hier veel coulisselandschappen en bos.
 • Zuidwest Friesland (Gaasterland): het gebied in het zuidwesten ligt aan het IJsselmeer en bestaat uit dijken, weilanden, bossen en weidse meren. Populair gebied voor watersporters.

TIP: Fiets de Kliffenroute van Gaasterland in het zuidwesten van Friesland. Deze 30 kilometer lange fietstocht volgt een groot deel de dijken langs het IJsselmeer. Maar je fietst ook door de bossen van Gaasterland. Stop bij de hoge kliffen voor een mooi uitzicht op het IJsselmeer.


Lees de nieuwste artikelen over Friesland

 • Wandelen in het Oranjewoud in Friesland
  Vlakbij Heerenveen vind je het koninklijke bos Oranjewoud. Ooit aangekocht door Albertine Agnes van Oranje, de voorouder van de huidige Oranjes, voor het realiseren van een buitenverblijf. Het huidige gebied bestaat uit voormalige landgoederen met lange lanen, landhuizen, slingerpaadjes, beken en weilanden. Er leven veel vogels, reeën en […]
 • Kanoën op rivier de Luts in Friesland
  Waterrijk Friesland met al zijn meren en rivieren, ontdek je het beste vanaf het water. Het zuidwesten van Friesland wordt niet voor niks het Waterland van Friesland genoemd. Tijdens mijn actieve weekendje weg in Zuidwest Friesland ga ik daarom ook niet alleen wandelen en fietsen, maar stap ik […]
 • Tips voor een actieve vakantie in Zuidwest Friesland
  Het is alweer even geleden dat ik in Friesland was. Zo’n twee jaar geleden verkende ik de omgeving van de nog onontdekte Friese Wouden en heb daar een heel fijn weekend gehad. Friesland voelt toch altijd een beetje als thuiskomen. Misschien omdat het wel een beetje lijkt op […]

Tips voor een weekendje Friesland

Wil je binnenkort er even tussenuit en lijkt Friesland je een mooie regio? Bekijk dan mijn onderstaande tips voor leuke overnachtingsmogelijkheden in de natuur, outdooractiviteiten en wildlife & natuurtips.


Friesland in beeld

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.